Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Er klinkt weer muziek in De Heerd: Leerorkest Heerde gestart

Heerde – Het is een vertrouwd gezicht. Een groep enthousiaste kinderen in de gangen van MFA de Heerd. Sinds de tweede coronagolf was het stil, maar nu klinkt er eindelijk weer muziek. Het pilotproject Leerorkest Heerde is op donderdag 8 april gestart. Cultuurplein Noord Veluwe, cultuurpartner Cultuurkust, drie Heerdense basisscholen en muziekverenigingen Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina en christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria bundelen de krachten voor een bijzonder muziekproject.

Bijzonder pilotproject

Leerlingen van basisscholen CBS Het Talent (groep 5), CBS Wereldwijs (groep 5) en GBS Het Kristal (groep 6) leren in tien weken tijd een blaasinstrument te bespelen. Tijdens de lessen gaan de leerlingen aan de slag met een breed scala aan muzikale activiteiten. Zang en bodypercussie zijn onderdeel van het programma. Daarnaast gaan de klassen in groepjes uiteen om les te krijgen in het bespelen van hoorn, trombone of trompet. Tenslotte vormen de leerlingen gezamenlijk een heus orkest. Indien de coronamaatregelen het toelaten wordt de lessenserie eind juni afgesloten met een slotconcert, waarbij de leerlingen samenspelen met leden van de plaatselijke muziekverenigingen.

Coronaproof

De eerste les was meteen een succes. ‘De leerlingen glommen van trots toen de eerste zuivere tonen uit de instrumenten kwamen’ aldus leerkracht en initiator Jitske Verhaagen (CBS Wereldwijs). ‘Het is natuurlijk best spannend om dit in coronatijd te organiseren. Toch kan het, omdat de leerlingen in de ‘bubbels’ werken waarin ze in de klas ook zitten. En de instrumenten worden na iedere les grondig schoongemaakt. We doen er samen alles aan om het veilig te laten verlopen’.

Partners

Cultuurplein Noord Veluwe vond in Cultuurkust uit Harderwijk een partner voor dit pilotproject. Cultuurkust heeft op de Noord West Veluwe al jarenlange ervaring met het opzetten en wil graag hun kennis en kunde delen. Het Leerorkest Heerde wordt mogelijk gemaakt door het Cultuur-en Erfgoedpact van de gemeente Heerde, het ondernemersfonds Heerde en de Adriana Hoogenboom Stichting en sponsor Veldhuis Advies. Het project is opgenomen in het lokale actieplan van de landelijke regeling Méér Muziek in de Klas. Hierdoor kan het project ook in de komende jaren en plek krijgen binnen het muziekonderwijs op de scholen in de gemeente Heerde.

Deel dit bericht op:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ander

recent nieuws